Duizenden havenmedewerkers volgen training om drugsronselaars te weerstaan

Verhalen uit de praktijk

Medewerkers in de Rotterdamse haven lopen het gevaar geronseld te worden voor hulp bij drugssmokkel. Een zogenoemde trainingscontainer maakt ze bewust van dit risico. Met rollenspellen en Virtual Reality-brillen ontdekken ze hier hoe ronselaars (onschuldige) havenmedewerkers willen verleiden tot hulp bij drugssmokkel en wat ze daartegen kunnen doen.

Je moet het meemaken om het te begrijpen: dat is de gedachte achter de virtual reality (VR) waarin medewerkers in de Rotterdamse haven kunnen ervaren hoe ze het drugsmilieu worden ingetrokken. De training is vooral bedoeld voor mensen die interessant zijn voor ronselaars. Denk aan havenmedewerkers in beveiliging, transport, administratie, planning, HR en IT. Zij hebben namelijk toegang tot haventerreinen, informatie en systemen, waar de drugssmokkelaar die niet heeft.


Tijdens de training, in de speciaal hiervoor omgebouwde zeecontainer, zet je een VR-bril op. In de virtuele omgeving ontmoet je iemand die jou probeert te werven voor drugssmokkel. In de bijbehorende workshop leer je vervolgens hoe je die ronselaar op afstand houdt. In de container is plek voor twaalf mensen, die een training van een uur tot anderhalf uur volgen. De container staat achter op een vrachtwagen. Vraag je als bedrijf dus een training aan, dan kan de workshop voor de deur van je onderneming worden afgeleverd.

Man met VR-bril
Beeld: ©Jerry Lampen

Duizenden deelnemers

Tot de zomer van 2022 volgden drieduizend mensen de workshop. Voor het najaar zijn er nog eens tweeduizend medewerkers in de haven aangemeld. Het gaat in totaal om zo’n veertig tot vijftig bedrijven die de trainingscontainer tegen een betaling laten langskomen. Bij een bedrijf kunnen vier workshops per dag gegeven worden, voor vijftig deelnemers in totaal.

Trainer Rens hoorde van deelnemers in de containerbar dat ze op veel verschillende plekken ronselaars tegenkomen. Zo werd een havenmedewerker bij een pokertoernooi benaderd. Een andere deelnemer had twee uur een leuk gesprek met iemand op de voetbalclub van zijn zoontje. Totdat het gesprek plotseling op de beveiliging in de haven kwam en het praatje niet meer goed voelde.  Lees het hele artikel op de website van Rotterdamse haven, veilige haven.

Naast trainen ook delen van ervaringen

De trainingscontainer valt onder het samenwerkingsverband Integere Haven, waarin  publieke en private partijen werken aan het stimuleren van integer gedrag en verhogen van veiligheid. Het idee komt uit de koker van zelfstandig communicatieadviseur Wouter Vos, die het concept op verzoek van het programma uitwerkte.

Hij ziet de container als een plek waar mensen, naast de workshop, in gesprek gaan met elkaar: “De deelnemers delen hun ervaringen over ontmoetingen met ronselaars. ‘En wat heb je toen gedaan?’, wordt dan aan elkaar gevraagd. Anderhalf uur is dan eigenlijk te kort. Naast de container staat altijd een koffietruck van Heilige Boontjes, de Rotterdamse horecazaak waar mensen werken die in de gevangenis hebben gezeten. Daar praten de deelnemers dan verder.”

Vos waardeert het dat de bedrijven de trainingscontainer aanvragen: “Het personeelstekort in de haven is groot. Het vraagt dus veel van ondernemingen om hun mensen vrij te maken om naar die training te gaan. Dat ze dat toch doen, geeft aan hoe belangrijk bedrijven het vinden dat het gebeurt.”

Deltalinqs logo
Beeld: ©Deltalinqs