Wat kun je zelf doen?

In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel verschillende partijen intensief met elkaar samen. Maar ook buurtbewoners en ondernemers hebben een belangrijke rol in de aanpak. Iedereen kan een bijdrage leveren.

Georganiseerde misdaad lijkt misschien een ver-van-je-bed-show. Maar het kenmerk van deze criminaliteit is dat de boven- en onderwereld verweven raken. Denk aan een notaris die betrokken raakt bij witwassen. Of een vrachtwagenchauffeur die cocaïne tussen zijn lading vervoert. Soms raken mensen bewust betrokken bij criminele activiteiten. Soms gebeurt het onbewust. Het is in alle gevallen belangrijk dat je de signalen ervan herkent en actie onderneemt.

Op deze website geven we een indruk van de signalen waar je op kunt letten. En we leggen je uit wat je vervolgens kunt doen. Daarbij maken we onderscheid tussen situaties in je persoonlijke omgeving en op je werk.

Beeld: ©Robert Huiberts

Neem ook bij twijfel contact op

Wat je kunt doen bij signalen van georganiseerde misdaad, hangt af van het type signaal en eventueel gevaar. Belangrijk is dat je ook bij twijfel actie onderneemt.

  • Bij spoed: bel 112
  • Geen spoed, wel politie: bel 0900-8844
  • Anoniem melden: bel 0800-7000 of ga naar Meld Misdaad Anoniem.
  • Speelt er iets op je werk? Dan kun je dat natuurlijk ook (eerst) bespreken met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon binnen de organisatie.

Wat kun je doen in je persoonlijke omgeving?

In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel overheidsdiensten samen. We kunnen ook jouw scherpe blik goed gebruiken. Misschien gebeuren er dingen in je omgeving die je verdacht vindt. Hieronder vind je signalen waaraan je criminaliteit kunt herkennen. Je leest er ook wat je vervolgens met een signaal kunt doen. Samen werken we aan een rechtvaardiger Nederland.

Wat kun je doen op je werk?

In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel overheidsdiensten samen. We kunnen ook jouw scherpe blik goed gebruiken. Misschien gebeuren er dingen op je werk die je verdacht vindt. Hieronder vind je signalen waaraan je criminaliteit kunt herkennen. Je leest er ook wat je vervolgens met een signaal kunt doen. Samen werken we aan een rechtvaardiger Nederland.