In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel verschillende partijen intensief met elkaar samen. Maar ook buurtbewoners en ondernemers hebben een belangrijke rol in de aanpak. Iedereen kan een bijdrage leveren.
Georganiseerde misdaad lijkt misschien een ver-van-je-bed-show. Maar het kenmerk van deze criminaliteit is dat de boven- en onderwereld verweven raken. Denk aan een notaris die betrokken raakt bij witwassen. Of een vrachtwagenchauffeur die cocaïne tussen zijn lading vervoert. Soms raken mensen bewust betrokken bij criminele activiteiten. Soms gebeurt het onbewust. Het is in alle gevallen belangrijk dat je de signalen ervan herkent en actie onderneemt.
Op deze website geven we een indruk van de signalen waar je op kunt letten. En we leggen je uit wat je vervolgens kunt doen. Daarbij maken we onderscheid tussen situaties in je persoonlijke omgeving en op je werk.
Neem ook bij twijfel contact op
Wat je kunt doen bij signalen van georganiseerde misdaad, hangt af van het type signaal en eventueel gevaar. Belangrijk is dat je ook bij twijfel actie onderneemt.
Speelt er iets op je werk? Dan kun je dat natuurlijk ook (eerst) bespreken met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon binnen de organisatie.
Wat kun je doen in je persoonlijke omgeving?
In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel overheidsdiensten samen. We kunnen ook jouw scherpe blik goed gebruiken. Misschien gebeuren er dingen in je omgeving die je verdacht vindt. Hieronder vind je signalen waaraan je criminaliteit kunt herkennen. Je leest er ook wat je vervolgens met een signaal kunt doen. Samen werken we aan een rechtvaardiger Nederland.
Voorbeelden van signalen
Wat kun je doen?
Buurtbewoners
Opvallende geuren (aceton), geluiden (gezoem van afzuiging) of afval (kleine plastic zakjes) die op drugsproductie kunnen duiden.
Een pand dat op vreemde tijdstippen veel aanloop heeft.
Rondhangende jongeren die snel wat uitwisselen met voorbijgangers.
Huurders die afrekenen met grote hoeveelheden contant geld.
Screening kan helpen om te voorkomen dat je verhuurt aan criminelen. Verhuur je een woonruimte, kijk dan naar deze stappen die je helpen om een mogelijke huurder tegen het licht te houden. Bij de verhuur van een kantoor- of winkelruimte kunnen deze acties helpen om iemand goed te screenen.
Neem bij verdachte situaties contact op met de politie of gemeente.
Het gedrag van je kind verandert, bijvoorbeeld door een toename van stress.
Wonden en blauwe plekken kunnen wijzen op geweld in de drugshandel.
Je kind komt laat of niet thuis en geeft daarvoor geen reden of een smoesje.
Je kind vertoont een ander telefoongebruik. Denk aan geheimzinnigheid over mensen met wie hij of zij contact heeft, na een berichtje of belletje meteen naar buiten gaan of het gebruik van twee telefoons.
Bespreek je zorgen. Doe dat bijvoorbeeld tijdens het autorijden of sporten. Dan doe je samen iets anders en kijk je elkaar niet de hele tijd recht aan. Dat voelt voor veel jongeren veiliger.
Stel tijdens dat gesprek open vragen (‘Hoe..’ of ‘Wat…’). Dat geeft je kind de ruimte om eigen ervaringen te delen.
Als jullie persoonlijke gesprek niet lukt, kun je het met anderen bespreken. Denk aan andere ouders die je vertrouwt, professionals op school en in het jongerenwerk of de wijkagent.
In de strijd tegen georganiseerde misdaad werken veel overheidsdiensten samen. We kunnen ook jouw scherpe blik goed gebruiken. Misschien gebeuren er dingen op je werk die je verdacht vindt. Hieronder vind je signalen waaraan je criminaliteit kunt herkennen. Je leest er ook wat je vervolgens met een signaal kunt doen. Samen werken we aan een rechtvaardiger Nederland.
Voorbeelden van signalen
Wat kun je doen?
Docenten
Slecht functioneren van leerlingen en/of altijd smoesjes
Leerlingen die bij school worden opgehaald met auto door contacten die niet passen bij hun eigen leeftijd.
Leerlingen die spijbelen.
Leerlingen die oververmoeid zijn.
Luister altijd naar je onderbuikgevoel
Ga in gesprek met de leerling en benoem wat je ziet in het gedrag van de leerling.
Betrek eventueel de zorgcoördinator, de schoolleiding of ouders.
Bedrijven die een vaste hoeveelheid bloemen afnemen ongeacht de prijs. De (drugs)criminelen zijn vooral geïnteresseerd in witwassen. De prijs van de bloemen kan hen minder schelen.
Collega’s op de vloer die veel bellen, foto’s van etiketten maken om door te sturen of vaak even kort weglopen.
Vrachtauto’s op bijzondere plekken en tijdstippen.
Collega’s die foto’s maken van een vliegtuig, werkplek of de in- en uitgangen.
Praat met iemand in je organisatie: je collega, manager, iemand van HRM, een vertrouwenspersoon of de ondermijningsspecialist.
Meld het (anoniem) in jouw organisatie. Dat kan meestal bij een commissie, een integriteitsmedewerker of een directielid.
Meld het (anoniem) buiten jouw organisatie. Dat kan bij de Koninklijke Marechaussee (0800-1814), het Team Criminele Inlichtingen (030-2761216) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of Meld Misdaad Anoniem).
Makelaars en taxateurs
(Jonge) mensen die snel achter elkaar verschillende panden kopen.
Snelle doorverkoop van panden, al dan niet met winst
Kopers die niet onderhandelen of die geen vragen stellen.
Neem bij verdachte situaties contact op met de politie of gemeente.
Veranderingen aan de inrichting van een ingeleverde auto die op een verborgen ruimte kunnen wijzen. Denk daarbij aan de bodemplaat, bekleding en nieuwe stroomdraden.
Achtergelaten zakjes waar drugs in kunnen hebben gezeten.
Een geur die op vervoer van drugs kan wijzen.
Vraag om twee legitimatiebewijzen.
Reken nooit contant af maar altijd via een bank.
Bij een zakelijke verhuur kun je een uittreksel van de Kamer van Koophandel vragen.
Agrariërs
Een huurder van een schuur is lastig te bereiken.
Een huurder verandert vaak van mobiel nummer.
Een huurder komt op aparte tijdstippen langs.
Check mogelijke huurders via Waardering Register Huurders.
Hou contact met de buren, bijvoorbeeld via een e-mail- of Whatsappgroep. Meld iedereen verdachte situaties.
Schrijf kentekens van verdachte voertuigen of personen op. Onthoud hoe ze eruitzien.
Neem bij verdachte situaties contact op met de politie of gemeente.
ZLTO heeft een vertrouwenspersoon waarmee je in gesprek kunt over misdaad. Zij is te bereiken via 06-29520266 of femke.van.de.plas@zlto.nl
LTO Noord heeft een vertrouwenspersoon waarmee je in gesprek kunt over misdaad. Zij is te bereiken via 06-16015029 of gdruiter@ltonoord.nl